恒大【環球人文學先導計劃】專題講座 : 冇得去旅行有幾遺憾?

究竟有咩動力,驅使香港人要去旅行?係美食?欣賞風景?定係打卡呃like?
如果冇得去旅行到底有幾遺憾?點解會覺得遺憾?

今次專題講座由香港恒生大學【環球人文學先導計劃】主辦,邀請到多位嘉賓講者同大家討論旅行嘅樂趣、思考旅行嘅意義。

特別嘉賓
王劍凡博士 ⼀ 旅行公民共同創辦人、香港恒生大學翻譯及外語學院客席副教授
陳成軍先生 ⼀ 文化深度遊GLO Travel共同創辦人及總監
關灝泉先生 (白水) ⼀ 「好青年荼毒室」成員、香港中文大學哲學博士候選人

講者
曹虹教授 ⼀ 香港恒生大學協理副校長(傳訊及公共事務)、傳播學院院長
許焯權教授 ⼀ 香港恒生大學藝術設計系創系系主任
林子鈞博士 ⼀ 香港恒生大學英文系助理教授
蔡曉瑩博士 ⼀ 香港恒生大學藝術設計系助理教授

陳嘉恩博士 ⼀ 香港恒生大學翻譯及外語學院副院長

今次係【環球人文學先導計劃】第一項公開活動,歡迎校內外人士參加。Zoom 連結將於講座舉行前以電郵發畀各參加者。參與嘅恒大同學將會獲得 2 ECA hours / 1 iGPS 單元。

依家就報名參加啦!

查詢 : ghi@hsu.edu.hk 環球人文學先導計劃 (Global Humanities Initiative)